Aluevaltuusto siirsi Eloisan sairaalasäästöt talousarvioon
Etelä-Savon aluevaltuusto hyväksyi (7.10.2024) kokouksessaan useimmat talouden sopeutusohjelman kohdat, mutta palautti talouden sopeuttamisen kannalta merkittävät erikoissairaanhoidon säästöesitykset valmisteluun.
Aluevaltuusto kokonaan etänä
Aluevaltuusto kokoontui kymmenen tuntia kestäneeseen kokoukseen poikkeuksellisesti täysin etänä. Taustalla olivat henkilöturvallisuuteen liittyvät kysymykset, joista löytyy lisää informaatiota tiedotteen lopussa.
Puheenjohtajiston jäsenet Mira Ilmoniemi (kok.) ja Tommi Vehmala (kesk.) kokoontuivat muutaman virkamiehen kanssa järjestämään kokousta Pieksämälle.
– Pahoittelen aluevaltuutetuille ja kansalaisille, että emme tällä kertaa voineet pitää normaalimuotoista kokousta. Opimme tästä, että jatkossa pyrimme järjestämään kokoukset joko Eloisan omissa tiloissa tai ennakolta turvallisuuden kannalta varmistetuissa paikoissa, kertoo Ilmoniemi.
Aluevaltuusto hyväksyi kokouksen lopuksi Heli Järvisen (vihr.) ehdotuksesta ja Seija Kuikan muotoilemana demokratiaan tukevan sekä väkivallan ja sillä uhkaamisen tuomitsevan kannanoton. ”Nollatoleranssin” kannanotto löytyy tiedotteen lopusta kuten myös tiedote aluevaltuuston kokouksen siirron taustoista..
Kaksi palautusesitystä
Erikoissairaanhoidon taloussopeutusten suhteen ratkaisevassa äänestyksessä oli vastakkain kaksi perusteluiltaan erilaista valmisteluun palautusesitystä.
Niistä voitti äänin 55-13 keskustan valtuustoryhmän esitys, joka kulki ryhmäpuheenjohtaja Arto Sepposen (kesk.) nimissä. Vastassa oli Panu Peitsaron (liik.) palautusesitys. Sepposen esitys kaatoi myös aluehallituksen pohjaesityksen numeroin 19-39.
Käytännössä äänestysten tulos merkitsee, että erikoissairaanhoidon säästöt ratkeavat Eloisan talousarvion yhteydessä ja sitä ennen henkilöstön kanssa käydään ”perusteellisesti läpi toimintojen muutokset ja aikataulut”.
– Tässä vaiheessa aikalisä sairaalasäästöjen suhteen on varmasti paikallaan, jotta henkilöstön kanssa voidaan asioita tarkastella kunnolla. On kuitenkin tärkeää, että säästöt toteutetaan vuoden 2025 talousarviossa. Pystymme vielä vaikuttamaan, mihin ne kohdistuvat. Ministeriöiden ohjauksessa ne tulisivat olemaan paljon kovemmalla kädellä kohdistettuja, sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.).
Lukuisista äänestyksistä huolimatta muutoin aluehallituksen päätökset menivät pääpiirteittäin läpi. Muutoksia talouden kannalta tuli lähinnä Eero Sistosen (kesk) ja Veli Liikasen (vihr.) läpimenneiden esitysten myötä.
Sistosen esitys koski palveluverkosta esitettyä skenaariota. Esityksen mukaan lähipalvelut kunnissa ja pitäjillä turvataan valtuuston aiempien linjausten mukaisesti ja palveluverkkoon ei tehdä muutoksia ennen kuin liikkuvat palvelut on olemassa. Liikasen voittaneen esityksen mukaisesti säästölistalta poistetaan lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden sosiaalityöntekijöiden korvaaminen sairaanhoitajilla lastenpsykiatrian vastaanotolla. Tämän taloudellinen vaikutus on noin 30 000 euroa.
Sairaalasäästöihin liittyi myös Tuukka Suomalaisen (kesk.) läpimennyt esitys. Suomalainen esitti ikääntyneiden palveluja käsiteltäessä, että Kerimäen lyhytaikaisyksikön siirto Savonlinnan sairaalan tiloihin palautetaan valmisteluun. Suomalaisen esitys voitti äänin 27-31, tyhjiä 1.
—
YTA-sopimus hyväksyttiin
Aluevaltuusto hyväksyi myös tärkeän Itä-Suomen yhteistyöalueen (YTA) yhteistyösopimuksen.
—–
Lue koko aluevaltuuston esityslista täältä.
Lisätietoja
Aluevaltuuston varapuheenjohtaja Mira Ilmoniemi, p. 0400 522 435, lh-mira.ilmoniemi@etelasavoha.fi
Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, lh-heikki.laukkanen@etelasavoha.fi
Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi
Aluevaltuuston kannanotto: Nollatoleranssi väkivallalle ja uhkailulle
Edustuksellinen demokratia on Suomen paikallishallinnon ja myös hyvinvointialueiden hallinnon perusta. Etelä- Savon hyvinvointialueen valtuutetut toteavat, että minkäänlaista väkivaltaa tai uhkailua, joka vaarantaa demokratian toteutumista, ei pidä hyväksyä. Hyvinvointialueen toiminta palvelee asukkaitaan ja viranhaltijoiden, henkilöstön sekä luottamushenkilöiden toimintaympäristössä tulee olla nollatoleranssi kaikenlaiselle väkivallalla, uhkailulle, painostamiselle ja ahdistelulle.
——
Etelä-Savon aluevaltuuston kokousjärjestelyjen taustoista 7.10.2024
Etelä-Savon aluevaltuuston 7.10.2024 kokous pidettiin kokonaan Teams-kokouksena henkilöturvallisuuteen liittyvistä syistä. Asiaa selviteltiin ennen päätöstä siirtää kokous myös poliisin kanssa.
Aluevaltuuston kokouksessa oli käsittelyssä laajasti Etelä-Savon hyvinvointialueen talouden tasapainottamiseen ja uusien sopeutustoimenpiteiden hyväksymiseen liittyvä päätösasia.
Hyvinvointialueen turvallisuuspalvelut teki kokonaisharkinnan asiaan liittyen ja päätyi esittämään aluevaltuuston puheenjohtajille sitä, että tässä tilanteessa on tarkoituksenmukaista siirtää kokous kokonaan etäkokoukseksi. Kokous olisi ollut, joka tapauksessa ns. hybridikokous ja siten muutos kokoustekniikan kannalta ei ole iso ja kokouksen seuraaminen oli järjestetty verkon välityksellä.
– Keskeinen peruste kokouksen muuttamiselle etäkokoukseksi oli se, että hyvinvointialueella on vastuu henkilöstön ja päätöksentekijöiden työturvallisuudesta ja muusta turvallisuudesta etukäteen varatussa tilassa ei ollut täyttä varmuutta. Varattuun kokoustilaan ei ollut tässä nopeassa aikataulussa mahdollista järjestää riittävää järjestyksen- ja kulunvalvontaa, kertoo turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka.
Lokan mukaan hyvinvointialueen johtavat viranhaltijat ovat saaneet paljon negatiivista palautetta ja suoranaisia uhkauksia henkilökohtaiseen koskemattomuuteen liittyen.
– Hyvinvointialueen viranhaltijoihin on kohdistunut eritasoisia uhkailuja jo aikaisemmin kuluvan vuoden aikana ja ainakin yhdestä uhkauksesta on tehty rikosilmoitus. Poliisilla ei ole käynnissä esitutkintaa Eloisan aluevaltuuston kokoukseen liittyen, kertoo Lokka.
Lokka muistuttaa, että työsuojelun ja turvallisuuden keskeinen periaate on ennakointi. Työsuojelutoiminta kattaa Etelä-Savon hyvinvointialueen henkilöstön, työympäristön, työn ja työyhteisön. Hyvällä työympäristöllä tarkoitetaan työturvallisuuden ja työterveyden lisäksi henkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Lisäksi hyvä työympäristö tukee sekä työtä, että työntekijöitä mahdollistaen täysipainoisen ja laadukkaan työnteon toteutumisen.
– Työsuojelussa on kyse jatkuvasta prosessista, jossa työympäristön tilaa tarkkaillaan, muutoksien vaikutuksia ennakoidaan ja epäkohtia korjataan. Etelä-Savon hyvinvointialueella työsuojelun tehtävänä on ylläpitää ja edistää työntekijöiden turvallisuutta, terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä, Lokka muistuttaa.
Hyvinvointialueen henkilöstön ja päätöksentekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi Etelä-Savon turvallisuuspalvelut suosittaa, että jatkossa aluevaltuuston kokoukset järjestetään hyvinvointialueen omissa tiloissa tai etukäteen turvallisuusselvitetyissä tiloissa.
Lisätietoja
Turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka, p. 040 359 7864, seppo.lokka@etelasavonha.fi